El Govern declara l’emergència cinegètica a Rocacorba, en una àrea que afecta cinc municipis del Pla de l’Estany

L’objectiu és reduir en un 70% la densitat de senglars en aquestes zones, que actualment és de setze individus per quilòmetre quadrat.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha declarat l’emergència cinegètica als massissos de Rocacorba i les Gavarres amb un total de 38 municipis afectats de les comarques del Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i un de la Garrotxa. A la comarca, concretament, afecta els municipis de Sant Miquel de Campmajor, Porqueres, Camós, Palol de Revardit i Cornellà del Terri.

L’objectiu de la mesura és reduir en un 70% la densitat de senglars en aquestes zones, que abasten gairebé 88.000 hectàrees, i passar dels setze individus per quilòmetre quadrat actuals a una mitjana d’entre 4 i 5. Per aconseguir-ho, des de l’inici de la temporada de caça i fins a finals de maig es volen capturar més de 6.700 senglars en aquestes dues àrees boscoses, 2.234 en 9 àrees privades de caça (APC) del massís de Rocacorba.

La directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, explica que l’emergència cinegètica vol reduir els danys a les zones agrícoles baixant la densitat de senglars. Per fer-ho s’agilitzaran els tràmits, es treballarà de bracet amb les societats de caçadors i es fixaran llindars mínims de captures.

La prioritat és aplicar la selectivitat en la seva captura, sempre que sigui possible, i capturar individus joves enfront dels adults, i femelles enfront de mascles. També establir les mesures de caràcter cinegètic permeses i les mesures de control de les actuacions fetes.

Anna Sanitjas ha detallat que és una mesura consensuada amb la Federació de Caça i reconeix que demanen un esforç extraordinari a les societats de caçadors. Tot i això, avisa que si no s’assoleixen els objectius de captures el Departament actuarà de manera “subsidiària”.

La situació de superpoblació de senglars a les comarques gironines i al Pla de l’Estany s’ha agreujat aquest any per la situació de sequera. Aquest increment implica un augment de danys als cultius i d’accidents de trànsit, efectes nocius sobre la biodiversitat, o incidències en nuclis urbans, entre altres.

L’Emergència Cinegètica és una de les figures incloses en el Pla de xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 que té en marxa del Departament per reduir els danys que els senglars originen en els conreus.

Font: Ràdio Banyoles

Menú