El Consell Comarcal del Pla de l’Estany aprova el Pla Estratègic de la Biomassa i l’Anàlisi dels Boscos d’Alt Valor Ecològic.

  • L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal impulsa un estudi sobre l’estat dels boscos de la comarca i l’ús potencial de la biomassa forestal.

L’àrea de Promoció Territorial presenta el Pla Estratègic de la Biomassa i l’Anàlisi dels Boscos d’Alt Valor Ecològic. Són els primers documents d’aquestes característiques a la comarca i han de ser una eina que faciliti la visió global del territori i la gestió de la massa forestal, que actualment representa el 54% de la superfície comarcal.

La necessitat d’elaborar aquests documents prové de la voluntat dels municipis d’impulsar mesures de gestió forestal de la biomassa comarcal, que donin impuls als productors locals i oportunitats al sector. La demanda de biomassa contribueix a potenciar aquesta gestió, i té incidència directa en la disminució del risc d’incendi i millora l’estat de les masses forestals.

En un escenari de canvi climàtic i dependència energètica, la biomassa forestal per a la producció d’energia és una oportunitat per dinamitzar el sector forestal i crear noves oportunitats per fer convergir boscos, economia i energia.

Per a això, s’ha redactat Pla Estratègic de la Biomassa comarcal, que té la vocació de ser un bon instrument de suport per incorporar, a la gestió ambiental, el concepte de la biomassa forestal com a clau de progrés i de desenvolupament sostenible local. L’objectiu és, doncs, prioritzar adequadament els usos energètics de la biomassa forestal i poder abastir el subministrament a instal·lacions municipals mitjançant actuacions forestals d’adaptació al canvi climàtic.

Paral·lelament, s’ha elaborat l’Anàlisi dels Boscos d’Alt Valor Ecològic de la comarca, amb la finalitat d’identificar les zones forestals en què l’objectiu ha de ser l’assoliment de la seva maduresa, per tal de mantenir i potenciar el seu elevat valor ecològic. Aquesta tipologia de bosc esdevé la més resilient enfront dels efectes del canvi climàtic, ja que, entre d’altres, provoquen menys estrès hídric i absorbeixen més quantitat de CO₂.

Aquests dos treballs permeten identificar la tipologia de boscos presents a la comarca i les espècies més vulnerables als efectes del canvi climàtic, així com les zones on prioritzar els treballs de gestió forestal per a obtenir biomassa per a usos energètics.

Oriol Serrà, conseller de Promoció Territorial del Consell Comarcal, destaca que “tenir una visió global de la comarca al realitzar aquesta gestió és cabdal” i que “aquests documents esdevenen una eina inicial que ha de permetre als municipis de la comarca començar a treballar”.

S’ha obtingut que al Pla de l’Estany es generen anualment 27.853,06 tones de fusta verda amb possibilitat d’aprofitament. Aquest potencial de producció de biomassa, és més que suficient per a garantir un subministrament sostenible d’estella forestal per a la comarca, però serà necessari establir vincles de confiança i cooperació amb propietaris, administracions, empreses i productors. Per altra banda, s’han identificat 1.760,08 ha de boscos d’alt valor ecològic, que corresponen al 12,43% de la superfície forestal arbrada de la comarca.

El conseller, destaca que “aquests boscos madurs, a banda de ser més resilients i generar biodiversitat, necessiten una menor gestió a causa de la seva capacitat d’autoregulació”. A més, afegeix que “la intenció és gestionar aquests boscos mitjançant la custòdia, efectuant un pagament per generació equivalent al cost de vendre la fusta”.

Menú