- Amb l’objectiu d’impulsar 11 Comunitats Energètiques a la comarca, la Fundació Europace lidera el projecte Energized Est-Bany: impulsant Comunitats Energètiques al Pla de l’Estany
Banyoles, 31 d’octubre – La Fundació Europace ha sigut adjudicatària del projecte Energized Est-Bany: Mobilizing Citizens through Smart Engagement per impulsar Comunitats Energètiques a la Comarca del Pla de l’Estany. Aquest projecte s’emmarca dins el programa Scalable Cities, finançat per la Comissió Europea, i té per objectiu impulsar 11 Comunitats Energètiques a la comarca (8 de residencials i 3 industrials).
L’Oficina de Transició Energètica del Pla de l’Estany, com a referent en l’àmbit energètic del territori, col·laborarà activament amb la Fundació Europace per assolir els objectius del projecte. Arnau Pascual, tècnic de Transició Energètica del Pla de l’Estany, destaca que “per nosaltres és una satisfacció poder treballar amb els companys d’Europace en l’impuls de les comunitats energètiques”, i afegeix que “aquesta iniciativa representa una eina essencial per empoderar a la ciutadania en el procés de transformació energètica que ens hem proposat assolir”.
La durada del projecte és d’un any, i posa a disposició de tots els municipis de la comarca recursos per impulsar noves Comunitats Energètiques o acompanyar les ja iniciades per accelerar i facilitar la seva creació. Una nova manera de generar, utilitzar i gestionar l’energia per part d’un col·lectiu aconseguint un sistema energètic més descentralitzat, just, eficient i democràtic on el ciutadà passa a ser part activa i central del canvi.
El suport de la Fundació Europace és totalment gratuït i inclou un Acompanyament 360º a la comunitat durant tot el procés de creació i gestió de la comunitat energètica, oferint els següents serveis:
- Mobilització i interlocució. Organitzem accions que permetin generar interès i obtenir consens ciutadà per a la creació de la comunitat i facilitem la col·laboració entre els diferents actors involucrats: ciutadania, administracions públiques, professionals i altres interessats.
- Acompanyament tècnic. Realitzem preestudis tècnics de dimensionament d’instal·lacions, estudis de viabilitat de projectes, ajudem en planificar estratègicament el desplegament de comunitats energètiques als municipis i altres projectes d’energia renovable i també realitzem la interlocució i coordinació amb els professionals i actors participants durant tot el procés.
- Acompanyament administratiu i jurídic. Proporcionem assessorament jurídic, administratiu i guiem en la definició del model a adoptar de la Comunitat, suport en processos de licitació, tramitació de la constitució de la comunitat, etc..
- Captació de subvencions i acompanyament financer. Busquem i tramitem subvencions així com informem sobre les millors solucions de finançament que s’ajustin a les necessitats de la comunitat.
- Acompanyament en la gestió de la Comunitat. Proporcionem suport i ajudem en la coordinació durant tota la posada en marxa i operativa de la comunitat.
Actualment, hi ha subvencions disponibles per la creació de les comunitats energètiques, com els Next Generation. És una gran oportunitat per avançar en la construcció d’un nou model energètic eficient, just, descentralitzat i sostenible.
Jordi Ayats, director de la Fundació Europace, destaca que “l’objectiu és impulsar comunitats energètiques ciutadanes, que neixen de la voluntat dels ajuntaments i la ciutadania, per tal d’aconseguir un sistema energètic més descentralitzat, just i democràtic”. Afegeix que “estem treballant amb tots els ajuntaments de la comarca, però també és un projecte que pot donar servei directament a la ciutadania”.
Ferran Trabadelo, expert energètic de la Fundació Europace, destaca que “estem realitzant una primera tasca de recerca de projectes iniciats, i al mateix temps identificant possibles iniciatives per posar-ne en marxa”.